Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Zupa krem z cukinii i szpinaku z kozim jogurtem

Składniki

  • 2 cebule,
    4 ząbki czosnku,
    450 g mrożonego szpinaku,
    2 cukinie,
    3 ziemniaki,
    500 ml wywaru,
    pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła,
    sól, suszone chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmaż cebule pokrojone w piórka. Gdy cebula zrobi się szklista dodaj posiekany czosnek, a po 2 minutach rozmrożony szpinak.
  2. Smaż kilka minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w plastry, oraz plastry cukinii.
  3. Całość zalej bulionem, gotuj około 15 minut.
  4. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw gałką muszkatołową, solą i chilli.
  5. Podawaj z grzankami z kozim wędzonym serem i kleksem jogurtu.