Wege przepisy polecają się na grilla!
Uwielbiasz organizować grilla, ale powoli brak Ci pomysłów na oryginalne potrawy, które będą przystawką do dań głównych? Ty i Twoi znajomi jesteście miłośnikami vege kuchni?
Najwyższy czas poznać kilka nowych przepisów i zachwycić znajomych nie tylko nowymi przysmakami z grilla, ale także smacznymi przystawkami, umilającymi oczekiwanie na danie główne!
Sprawdź nasze przepisy w wersji wege z wykorzystaniem kozich specjałów:
Idealnym uzupełnieniem każdego letniego grilla są sałatki! Odkryj wyjątkowe połączenie zielonych szparagów, chrupiącej białej soczewicy i koziego sera twardego dojrzewającego, który podkreśli smak całej kompozycji.
Składniki:
- 2-3 łyżki zielonej soczewicy
- mały pęczek zielonych szparagów (250 g)
- 2 jajka na twardo
- 10 pomidorków koktajlowych
- 50 g roszponki
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera koziego twardego dojrzewającego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- Dressing ziołowy:
- 80 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Szparagi skróć o twarde końcówki. Podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź pod zimną wodą, pokrój na mniejsze 4 cm kawałki. Jajka i pomidorki pokrój na połówki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Kukurydzę odcedź z zalewy. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki.W małej miseczce wymieszaj musztardę z miodem i octem. Stale mieszając wlewaj olej do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekane zioła oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem.
Zaskocz swoich gości wytrawnymi truflami ziołowymi z koziego twarogu – to danie robi wrażenie nie tylko przez to jak uroczo i smacznie wygląda, ale przede wszystkim dlatego, jak smakuje. Kompozycja ziół, przypraw może być tak różnorodna jak tylko chcesz – daj się ponieść kulinarnej wyobraźni.
Składniki:
do obtoczenia:
- słodka papryka w proszku
- prażony sezam
- suszony czosnek niedźwiedzi
- czarnuszka
Sałatka: - 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 500 ml wody
- 2 pomidory
- ½ świeżego ogórka
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól, szczypta suszonego chilli
Sposób przygotowania:
Kasze gotuj 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimna wodą. Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostką, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzoną kaszę połącz z warzywami, natką pietruszki. Dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chilli do smaku. Całość wymieszaj.
Do twarogu dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle” obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce. Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.