Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
10 lipca 2022

Wege przepisy polecają się na grilla!

Uwielbiasz organizować grilla, ale powoli brak Ci pomysłów na oryginalne potrawy, które będą przystawką do dań głównych? Ty i Twoi znajomi jesteście miłośnikami vege kuchni?

Najwyższy czas poznać kilka nowych przepisów i zachwycić znajomych nie tylko nowymi przysmakami z grilla, ale także smacznymi przystawkami, umilającymi oczekiwanie na danie główne!

Sprawdź nasze przepisy w wersji wege z wykorzystaniem kozich specjałów:

Idealnym uzupełnieniem każdego letniego grilla są sałatki! Odkryj wyjątkowe połączenie zielonych szparagów, chrupiącej białej soczewicy i koziego sera twardego dojrzewającego, który podkreśli smak całej kompozycji.

Składniki:

  • 2-3 łyżki zielonej soczewicy
  • mały pęczek zielonych szparagów (250 g)
  • 2 jajka na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 50 g roszponki
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 100 g sera koziego twardego dojrzewającego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Dressing ziołowy:
  • 80 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania:
    Soczewicę ugotuj przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Szparagi skróć o twarde końcówki. Podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź pod zimną wodą, pokrój na mniejsze 4 cm kawałki. Jajka i pomidorki pokrój na połówki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Kukurydzę odcedź z zalewy. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki.

    W małej miseczce wymieszaj musztardę z miodem i octem. Stale mieszając wlewaj olej do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekane zioła oraz sól i pieprz.

    Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem.

Zaskocz swoich gości wytrawnymi truflami ziołowymi z koziego twarogu – to danie robi wrażenie nie tylko przez to jak uroczo i smacznie wygląda, ale przede wszystkim dlatego, jak smakuje. Kompozycja ziół, przypraw może być tak różnorodna jak tylko chcesz – daj się ponieść kulinarnej wyobraźni.

Składniki:
do obtoczenia:

  • słodka papryka w proszku
  • prażony sezam
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • czarnuszka
    Sałatka:
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 500 ml wody
  • 2 pomidory
  • ½ świeżego ogórka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, szczypta suszonego chilli

Sposób przygotowania:

Kasze gotuj 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimna wodą. Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostką, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzoną kaszę połącz z warzywami, natką pietruszki. Dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chilli do smaku. Całość wymieszaj.

Do twarogu dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle” obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce. Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.