Wzmocnij swoją odporność na pierwszy dzień wiosny.
Po intensywnej zimie chyba wszyscy czekamy na pierwsze dni słońca i ciepła. Ten czas to także kolejny test odporności naszego organizmu. Ponieważ lepiej chuchać na zimne, przedstawimy poniżej kilka zalet kozich serów związanych z odpornością.
Kozie sery są lekko strawne – podczas gdy trawienie mleka krowiego zajmuje od 2 do 4 godzin, wytwory z mleka koziego nasz organizm potrafi przetrawić nawet w 20 minut.
Kozi ser wspomaga odchudzanie – po zimie, kiedy jesteśmy mniej aktywni fizycznie, nasza waga idzie w górę. Wiosna to idealny moment na powrót do formy. Jednym z pomocników w tym celu mogą być kozie sery.
Kozie sery wzmacniają kości – odporność naszego organizmu skupiona jest w brzuchu, warto jednak zadbać także o nasz szkielet.
Zdrowe kości to silne kości, a swój udział w tym mogą mieć kozie sery.Kozie sery chronią serce – w zdrowym ciele zdrowych duch, a to powiedzenie idealnie łączy serce.
Dlatego warto wprowadzić kozie sery do swojej codziennej diety. Kozie sery przeciwdziałają anemii – dla wszystkich, którzy szukają choćby najmniejszych sposobów na radzenie sobie z tą przypadłością, serdecznie polecamy kozie sery.
Zapraszamy po więcej porad zdrowotnych, które będzie tutaj regularnie publikować. Zespół Specjały Regionu
Materiał powstał w konsultacji merytorycznej z lek. med. Lilią Król-Wójtowicz z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie.