Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
21 marca 2021

Wzmocnij swoją odporność na pierwszy dzień wiosny.

Po intensywnej zimie chyba wszyscy czekamy na pierwsze dni słońca i ciepła. Ten czas to także kolejny test odporności naszego organizmu. Ponieważ lepiej chuchać na zimne, przedstawimy poniżej kilka zalet kozich serów związanych z odpornością.

Kozie sery są lekko strawne – podczas gdy trawienie mleka krowiego zajmuje od 2 do 4 godzin, wytwory z mleka koziego nasz organizm potrafi przetrawić nawet w 20 minut.

Kozi ser wspomaga odchudzanie – po zimie, kiedy jesteśmy mniej aktywni fizycznie, nasza waga idzie w górę. Wiosna to idealny moment na powrót do formy. Jednym z pomocników w tym celu mogą być kozie sery.

Kozie sery wzmacniają kości – odporność naszego organizmu skupiona jest w brzuchu, warto jednak zadbać także o nasz szkielet.

Zdrowe kości to silne kości, a swój udział w tym mogą mieć kozie sery.Kozie sery chronią serce – w zdrowym ciele zdrowych duch, a to powiedzenie idealnie łączy serce.

Dlatego warto wprowadzić kozie sery do swojej codziennej diety. Kozie sery przeciwdziałają anemii – dla wszystkich, którzy szukają choćby najmniejszych sposobów na radzenie sobie z tą przypadłością, serdecznie polecamy kozie sery.

Zapraszamy po więcej porad zdrowotnych, które będzie tutaj regularnie publikować. Zespół Specjały Regionu

Materiał powstał w konsultacji merytorycznej z lek. med. Lilią Król-Wójtowicz z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie.