Specjały Regionu działają w przedszkolach.
Miło poinformować nam, że kolejnym elementem naszej akcji jest współpraca z przedszkolami.
Naszym zadaniem jest edukacja przez zabawę, edukacja rodziców, dostarczenie wartościowych materiałów pedagogicznych dla opiekunów grup oraz przedstawienie walorów regionalnej, polskiej żywności, wytwarzanej od co najmniej 50 lat. Oczywiście opatrzonej znakiem Jakość Tradycja.W paczce do każdego przedszkola umieścimy:
– Dwa scenariusze zajęć pedagogicznych, spełniające założenia programowe kuratorium oświaty. Te dwa scenariusze to dopiero początek – w trakcie dwuletniego programu, regularnie będziemy tworzyć kolejne angażujące materiały dydaktyczne,
– Broszurę skierowaną do pedagogów oraz rodziców, w której można znaleźć np. wywiad z lek. med. Lilią Król-Wójtowicz, pediatrą z Przychodni Sucholeskiej w Poznaniu; przepis do wspólnego gotowania z dzieckiem czy ciekawostki związane z właściwościami kozich serów oraz olejów zimno tłoczonych,
– Broszurę ze zdrowymi przepisami, stworzoną według przepisów Jakuba Kuronia,
– Kolorowankę z Kózką Danką dla starszaków, wprowadzającą w lekkiej, edukacyjnej konwencji dzieci w świat kózek oraz zdrowego żywienia,
– Prosty rysunek do pokolorowania dla młodszych dzieci w formie jednostronicowej kolorowanki z możliwością kopiowania,
– Pięć plakatów – jeden z nich jest informacyjny, pozostałe cztery sprawdzą się w roli tablicy ogłoszeń z życia przedszkola – co dzisiaj jest na obiad/podwieczorek, laurki, zdjęcia itd.
Nie zapominając o potrzebach dzieci, szykujemy dla nich atrakcyjne konkursy z pysznymi, zdrowymi nagrodami.
Zespół Specjały Regionu