Kozie sery coraz bardziej popularne – dlaczego warto spożywać produkty z koziego mleka?
Kozie sery i inne specjały tworzone z koziego mleka coraz częściej lądują na naszych stołach i nierzadko w naszej diecie zastępują produkty, które powstają na bazie mleka krowiego. Co stoi za tym trendem i dlaczego to dobra wiadomość?
W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Nasza świadomość, jako konsumentów sukcesywnie się zwiększa, przy sklepowych półkach dłużej zastanawiamy się, jaki produkt wrzucić do naszego koszyka.
Nie ma więc w tym nic dziwnego, że coraz częściej sięgamy po wyroby z koziego mleka, jak sery i twarogi, ponieważ posiadają one ogromne wartości odżywcze. Zawierają one dużo białka, cynku, kwasu foliowego i witamin z grup A i B. Oprócz tego bogate są w takie mikroelementy, jak: potas, wapń, czy magnez, które wzmacniają nasze kości, mięśnie i wspomagają pracę mózgu. Aż chce się rzec – chcesz być zdrowy, jedz kozie sery!
Kozie sery w zasadzie powinni jeść wszyscy. Zawierają one mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, a ich regularne stosowanie pozwala zapobiegać zawałom serca, chorobom układy serca, jak i wspomagają obniżenie cholesterolu w organizmie.
Nie ma zatem znaczenia wiek człowieka, czy jego tryb życia – warto jeść produkty z koziego mleka.