Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
4 grudnia 2021

Kozie sery coraz bardziej popularne – dlaczego warto spożywać produkty z koziego mleka?

Kozie sery i inne specjały tworzone z koziego mleka coraz częściej lądują na naszych stołach i nierzadko w naszej diecie zastępują produkty, które powstają na bazie mleka krowiego. Co stoi za tym trendem i dlaczego to dobra wiadomość?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Nasza świadomość, jako konsumentów sukcesywnie się zwiększa, przy sklepowych półkach dłużej zastanawiamy się, jaki produkt wrzucić do naszego koszyka.

Nie ma więc w tym nic dziwnego, że coraz częściej sięgamy po wyroby z koziego mleka, jak sery i twarogi, ponieważ posiadają one ogromne wartości odżywcze. Zawierają one dużo białka, cynku, kwasu foliowego i witamin z grup A i B. Oprócz tego bogate są w takie mikroelementy, jak: potas, wapń, czy magnez, które wzmacniają nasze kości, mięśnie i wspomagają pracę mózgu. Aż chce się rzec – chcesz być zdrowy, jedz kozie sery!

Kozie sery w zasadzie powinni jeść wszyscy. Zawierają one mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, a ich regularne stosowanie pozwala zapobiegać zawałom serca, chorobom układy serca, jak i wspomagają obniżenie cholesterolu w organizmie.

 
 
 
 

Nie ma zatem znaczenia wiek człowieka, czy jego tryb życia – warto jeść produkty z koziego mleka.