Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
28 lutego 2021

Kozie specjały od kuchni, czyli jak się robi sery.

Kozie sery to czyste zdrowie. Ale jak właściwie one powstają?

Najwięcej serów trafia na rynek w okresie wiosna – lato i wczesna jesień, co związane jest bezpośrednio z naturalnym cyklem życia kóz. 

Aby z mleka powstał ser, mleko musi przejść kilka kroków. Najpierw podgrzewamy je do temperatury ponad 30 stopni. Drugi krok to dodanie do niego podpuszczkę – czyli enzym trawienny. Po zgęstnieniu, które następuje w przeciągu około 60 minut, oddziela się serwatkę, czyli ciecz stanowiącą 50-60% suchej masy mleka. Następnie pozostałą masę (po procesie osolenia) umieszcza się wprost do foremek. Chodź przygotowane w ten sposób kozie sery nadają się od razu do konsumpcji, dopiero po okresie 7 dni nabierają najlepszą konsystencję, a z czasem ich aromat tylko i wyłącznie wzmacnia się. Po około miesiącu, sery opuszczają foremki oraz trafiają do sklepów.

Kozie sery oczywiście także dojrzewają leżakując. W tej sytuacji przechowuje się je w dedykowanym, wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze wynoszącej najczęściej między 1 a 4 stopnie C. W tej sytuacji, zależności od konkretnego procesu dojrzewania, sery nabierają brązową, białą lub żółtą skórkę. Zdrowotna ciekawostka: Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania.