Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
18 czerwca 2021

Smakowita owsianka z kozim serem.

Owsianka to nuda? W życiu! Dzisiaj chcemy Wam pokazać wyśmienitą owsiankę z kozim twarogiem, orzechami i owocami, zarówno dla smakoszy owsianek jak i dla wszystkich, którzy po prostu poszukują nowych smaków od samego rana, które można przygotować w mgnieniu oka. Podziękujecie nam później, a tymczasem zapraszamy już do przepisu.

Poniżej znajdziecie wszystkie składniki owsianki dla 2 osób wraz z naszymi propozycjami dodatków: 1/2 szklanki płatków owsianych,
2 szklanki wody lub mleka,
łyżka miodu,
szczypta soli,
1 banan,
garść ulubionych drobnych owoców,
2 łyżki orzechów laskowych,
100 g koziego twarogu wiejskiego.

Jeżeli wszystkie składniki są już w kuchni, pora zabrać się do dzieła!

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko lub wodę, dodaj płatki owsiane. Zacznij podgrzewać, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżkę miodu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.Owsianka w zależności od rodzaju płatków powinna się gotować od 5 do 7 minut.Przełóż owsiankę do miski. Na wierzch owsianki ułóż banana pokrojonego w plasterki, owoce i orzechy. Na koniec posyp pokruszonym kozim twarożkiem. Et voila!

 
 
 

Czy wiesz, że…?
mleko kozie jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego,mleko kozie charakteryzuje się wyższą zawartością składników mineralnych i witamin, np. B1,B2, B3, B5, A, D, mleko kozie ma mniejszą zawartość laktozy w porównaniu z mlekiem krowim i większą zawartość oligosacharydów, sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi mózgu noworodków, działającym ochronnie na śluzówkę jelita.
Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania.

Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.plPrzepis powstał w pracowni Jakuba Kuronia.
Artykuł powstał na podstawie merytorycznego wkładu producenta kozich serów AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J. oraz we współpracy merytorycznej z mgr Hanną Fancuz z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie w Poznaniu.