Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
8 stycznia 2022

Zdrowie zawarte w oleju – dlaczego oleje tłoczone na zimno są dobre dla naszego organizmu?

Świadomość nas, jako konsumentów cały czas wzrasta. Coraz więcej czasu poświęcamy na edukowaniu się, by wiedzieć, co ląduje na naszym talerzu. Stąd bierze się coraz większa popularność żywności, która jest nieprzetworzona i ma naturalne pochodzenie. Jednym z takich produktów są oleje tłoczone na zimno, które coraz częściej znajdują zastosowanie w naszej kuchni.

Ale czym w zasadzie różnią się wspomniane wyżej oleje od tych standardowych?

Tajemnica tkwi w procesie wytwarzania, jak i temperaturze tłoczenia. Bardziej popularne oleje tłoczy się w temperaturze do 160°C, a te, które są dodatkowo rafinowane nawet w temperaturze sięgającej 300°C. Natomiast przy produkcji olejów tłoczonych na zimno temperatura w procesie nie przekracza 40-50°C.

Co te różnice oznaczają w praktyce? Dzięki tłoczeniu na zimno oleje zachowują wszelkie wartości odżywcze, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Ponadto produkt taki posiada ciekawszy i bogatszy smak, który docenią przede wszystkim osoby uwielbiające eksperymentowanie w kuchni z wykorzystaniem naturalnych produktów.

 
 
 
 

Jeśli zatem ważne są dla nas wartości odżywcze, które wspomagają codzienną pracę naszego organizmu, to warto pomyśleć, by w naszej kuchni pojawił się olej tłoczony na zimno.