Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Wypróbuj nasze przepisy!

Owsianka z kozim jogurtem naturalnym

Owsianka z kozim jogurtem naturalnym

Składniki

  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych (1 szklanka)
  • 500 g wody
  • 1 solidna łyżka miodu
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli w proszku
  • 2 figi
  • 2 śliwki węgierki
  • 10 orzechów pekan
  • 1 opakowanie koziego jogurtu naturalnego 125 g
  • 10 malin
  • ewentualnie kilka kostek kokosowych do pokruszona na wierzch
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj płatki owsiane, wsyp przyprawy: kurkumę, cynamon, imbir, pieprz oraz chilli.

  2. Gotuj 3-4 minuty stale mieszając. Po tym czasie odstaw owsiankę na chwilę do przestygnięcia.

  3. Pokrój figi i śliwki na mniejsze kawałki, orzechy pokrusz w rękach. Do przestudzonych płatków dodaj łyżkę miodu, dzięki temu miód zachowa pełnię wartości odżywczych.

  4. Owsiankę nałóż do dwóch misek, dodaj kleks koziego jogurtu oraz owoce i orzechy do dekoracji.

Makaron pełnoziarnisty z serem sałatkowym Festkoz i pomidorkami

Makaron pełnoziarnisty z serem sałatkowym Festkoz i pomidorkami

Składniki:

Makaron z kurczakiem:
300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
250 g piersi z kurczaka
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Ser z pomidorami:
1 opakowanie sera sałatkowego Festkoz
250 g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół”. Opłukane pomidor przełóż do naczynia do zapiekania. Na środek ułóż kostkę sera Festkoz.

  2. Całość polej oliwą, posyp oregano, sola i pieprzem, natrzyj utartym czosnkiem. Zapiekaj aż ser i pomidory ładnie się przypieką, około 25 minut.

  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, tymiankiem, utartym czosnkiem, oliwą oraz solą i pieprzem. Mięso podsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 3-4 minuty.

  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pieczoną fetą, pomidorami i kurczakiem. Do sosu dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

  5. Podawaj od razu, ewentualnie dekorując posiekaną zieleniną.

Faszerowana cukinia z serem kozim twardym dojrzewającym

Faszerowana cukinia z serem kozim twardym dojrzewającym

Składniki

  • 50 g kuskusu
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • pół bakłażana
  • 6 oliwek zielonych bez pestek
  • 2 plasterki ser koziego twardego dojrzewającego
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół u mnie: natka pietruszki, mięta i bazylia
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus przełóż do niewielkiej miski. Kaszę zalej wrzątkiem jeden centymetr ponad jej poziom. Odstaw na pięć minut. Po tym czasie spulchnij kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.

  2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu uważaj, aby nie przebić skórki.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany czosnek. Po około dwóch minutach dodaj miąższ z cukinii oraz bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora pokrojonego w kostkę.

  4. Smaż jeszcze 3-4 minuty aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodaj posiekanego oliwki, przyprawę garam masala oraz sól i pieprz.

    Cukinie napełnij farszem, posyp drobno posiekanym kozim serem. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C.

    Podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub pomidorowym.